ZIELONA KAWA I JEJ PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI :
Polacy lubią pić kawę i grać na stronie kasyno 22Bet PL, aczkolwiek mówi się, że czarna kawa odwadnia i podnosi poziom hormonów wywołujących stres.
Na rynku pojawił się jej zamiennik: kawa zielona;
zielona, ponieważ obróbka ziaren zakończyła się przed procesem palenia.
Dlaczego kawa zielona bije rekordy popularności na całym świecie?
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne
Wpływa m.in. na detoksykację organizmu,
-wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit
-reguluje gospodarkę węglowodanów w organizmie człowieka
zapobiega odkładaniu się tłuszczu
-
zawiera również wiele antyoksydantów i polifenoli
-niszczy wolne rodniki
-działa przeciwbakteryjnie, grzybobójczo oraz przeciwwirusowo
przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej
-opóźnia proces starzenia
-dodaje energii, ożywia - posiada tyle samo kofeiny co kawa czarna
.Według japońskich naukowców połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną wyraźnie obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejsza możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.
Sprawia, że apetyt wraca do normy, znika chęć na podjadanie i słodkie, bo organizm lepiej przetwarza energetyczne paliwo otrzymane wraz z węglowodanami.
Przyrządza się ją tam samo jak tradycyjną kawę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.
Optymalna ilość zielonej kawy to dwie, trzy filiżanki dziennie.
Kawę można kupić na stronie inoczi.pl po 250g w opakowaniu
http://inoczi.pl/…/Kawa-Zielona-Mielona-Brazylia-Santos-250…
bądz 1 kg w opakowaniu.
http://inoczi.pl/…/Kawa-Zielona-Mielona-Brazylia-Santos-1-k…
ZIELONA HERBATA
Herbaty dla Państwa sprowadzane są bezpośrednio z Japonii i tam też są pakowane, dzięki czemu gwarantujemy najlepszą jakość.
SENCHA
80% produkcji herbaty w Japonii stanowi produkcja herbaty Sencha. W smaku czuje się mocny zapach liści herbaty i łagodny słodko-gorzki smak. Sencha bardzo dobrze wpływa na trawienie, dlatego wyśmienita jest po posiłkach (nakłania tłuszcze z obiadu do opuszczenia naszego organizmu :).
GENMAICHA
Charakteryzuje się świeżym zapachem prażonego ryżu. Uzyskiwana jest z Sencha lub Bancha pomieszanej pół na pół z prażonym ryżem. Genmai (prażony ryż) posiada właściwości witaminy B, która daje efekt odprężenia i zwalcza uczucie zmęczenia, a także witaminy E poprawiającej krążenie krwi; stanowi świetną kompozycję z herbatą, która posiada dużo witamin i minerałów.
SPOSÓB PARZENIA
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy około 1-1,5 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku, przelewając cały napar do filiżanek. Te same liście można parzyć do 3 razy. Herbata z drugiego parzenia osiąga pełnię aromatu.
W okresie upałow szczególnie polecana na zimno, doskonale gasi pragnienie; w tym celu należy wsypać do zamykanego szczelnie pojemnika około jednej dużej łyżki herbaty, zalać przegotowaną zimną bądz letnią wodą (około jednego litra), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny, albo na całą noc. Rano herbata gotowa jest do picia; można też dodać do niej parę kostek lodu.
WŁAŚCIWOŚCI I KORZYŚCI
Japońska herbata zielona jest czymś więcej niż tylko napojem orzeźwiającym. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny.
W jaki sposób herbata działa na nasze zdrowie?
-
napar z zielonej herbaty zawiera witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk)
-
działa pobudzająco; zawarta w zielonej herbacie kofeina nie atakuje gwałtownie naszego organizmu (w przeciwieństwie do kawy), gdyż liście herbaty zawierają nie tylko kofeinę (zawartość jej w suchej masie liści wynosi 1,5-4,5%), ale też katechiny (zawartość 25-30% suchej masy liścia herbaty), które łagodzą efekt kofeiny
-
odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, podwyższa spalanie tłuszczu - termogenezę
-
obniża ciśnienie we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic, chorób wieńcowych
-
zmniejsza ryzyko zachorowań na raka
-
osoby mające problemy z trawieniem powinny regularnie pijać zieloną herbatę, ponieważ pobudza soki żołądkowe, usuwa poczucie przepełnienia, zapobiega powstawaniu wrzodów, reguluje przemianę materii
-
oczyszcza cerę i organizm z toksyn, będących jedną z przyczyn cellulitu
-
pomaga odtruć organizm np. w wyniku spożycia dużej ilości alkoholu
-
poprawia pracę wątroby i nerek
-
działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny); zabezpiecza nasz organizm przed przeziębieniami i grypą. Japończycy po powrocie do domu, zawsze płuczą gardło naparem z zielonej herbaty; zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
-
chroni przed próchnicą i jest naturalnym odświeżaczem oddechu; zawiera fluor oraz powstrzymuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za nieświeży oddech
-
opóźnia procesy starzenia się
-
poprawia pamięć i rozjaśnia umysł
Doskonałe efekty zdrowotne daje wypicie minimum dwóch szklanek herbaty dziennie. Zieloną herbatę warto pić też przed wyjściem na słońce, gdyż zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.