ZIELONA KAWA I JEJ PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI :

 

Polacy lubią pić kawę i grać na stronie kasyno 22Bet PL, aczkolwiek mówi się, że czarna kawa odwadnia i podnosi poziom hormonów wywołujących stres.

Na rynku pojawił się jej zamiennik: kawa zielona;
zielona, ponieważ obróbka ziaren zakończyła się przed procesem palenia.

 

Dlaczego kawa zielona bije rekordy popularności na całym świecie?
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne

Wpływa m.in. na detoksykację organizmu,

-wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit

-reguluje gospodarkę węglowodanów w organizmie człowieka
zapobiega odkładaniu się tłuszczu
-
zawiera również wiele antyoksydantów i polifenoli

-niszczy wolne rodniki

-działa przeciwbakteryjnie, grzybobójczo oraz przeciwwirusowo
przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej

-opóźnia proces starzenia

-dodaje energii, ożywia - posiada tyle samo kofeiny co kawa czarna

.Według japońskich naukowców połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną wyraźnie obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejsza możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.

Sprawia, że apetyt wraca do normy, znika chęć na podjadanie i słodkie, bo organizm lepiej przetwarza energetyczne paliwo otrzymane wraz z węglowodanami.

Przyrządza się ją tam samo jak tradycyjną kawę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.

Optymalna ilość zielonej kawy to dwie, trzy filiżanki dziennie.

Kawę można kupić na stronie inoczi.pl po 250g w opakowaniu

http://inoczi.pl/…/Kawa-Zielona-Mielona-Brazylia-Santos-250…

bądz 1 kg w opakowaniu.

http://inoczi.pl/…/Kawa-Zielona-Mielona-Brazylia-Santos-1-k…

 

ZIELONA HERBATA

 

Herbaty dla Państwa sprowadzane są bezpośrednio z Japonii i tam też są pakowane, dzięki czemu gwarantujemy najlepszą jakość. 

SENCHA

80% produkcji herbaty w Japonii stanowi produkcja herbaty Sencha. W smaku czuje się mocny zapach liści herbaty i łagodny słodko-gorzki smak. Sencha bardzo dobrze wpływa na trawienie, dlatego wyśmienita jest po posiłkach (nakłania tłuszcze z obiadu do opuszczenia naszego organizmu :).

GENMAICHA

Charakteryzuje się świeżym zapachem prażonego ryżu. Uzyskiwana jest z Sencha lub Bancha pomieszanej pół na pół z prażonym ryżem. Genmai (prażony ryż) posiada właściwości witaminy B, która daje efekt odprężenia i zwalcza uczucie zmęczenia, a także witaminy E poprawiającej krążenie krwi; stanowi świetną kompozycję z herbatą, która posiada dużo witamin i minerałów.

SPOSÓB PARZENIA

Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy około 1-1,5 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku, przelewając cały napar do filiżanek. Te same liście można parzyć do 3 razy. Herbata z drugiego parzenia osiąga pełnię aromatu.

W okresie upałow szczególnie polecana na zimno, doskonale gasi pragnienie; w tym celu należy wsypać do zamykanego szczelnie pojemnika około jednej dużej łyżki herbaty, zalać przegotowaną zimną bądz letnią wodą (około jednego litra), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny, albo na całą noc. Rano herbata gotowa jest do picia; można też dodać do niej parę kostek lodu.

WŁAŚCIWOŚCI I KORZYŚCI

Japońska herbata zielona jest czymś więcej niż tylko napojem orzeźwiającym. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny.
W jaki sposób herbata działa na nasze zdrowie?

  • napar z zielonej herbaty zawiera witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk)

  • działa pobudzająco; zawarta w zielonej herbacie kofeina nie atakuje gwałtownie naszego organizmu (w przeciwieństwie do kawy), gdyż liście herbaty zawierają nie tylko kofeinę (zawartość jej w suchej masie liści wynosi 1,5-4,5%), ale też katechiny (zawartość 25-30% suchej masy liścia herbaty), które łagodzą efekt kofeiny

  • odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, podwyższa spalanie tłuszczu - termogenezę

  • obniża ciśnienie we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic, chorób wieńcowych

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka

  • osoby mające problemy z trawieniem powinny regularnie pijać zieloną herbatę, ponieważ pobudza soki żołądkowe, usuwa poczucie przepełnienia, zapobiega powstawaniu wrzodów, reguluje przemianę materii

  • oczyszcza cerę i organizm z toksyn, będących jedną z przyczyn cellulitu

  • pomaga odtruć organizm np. w wyniku spożycia dużej ilości alkoholu

  • poprawia pracę wątroby i nerek

  • działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwwirusowo (katechiny); zabezpiecza nasz organizm przed przeziębieniami i grypą. Japończycy po powrocie do domu, zawsze płuczą gardło naparem z zielonej herbaty; zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym

  • chroni przed próchnicą i jest naturalnym odświeżaczem oddechu; zawiera fluor oraz powstrzymuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za nieświeży oddech

  • opóźnia procesy starzenia się

  • poprawia pamięć i rozjaśnia umysł


Doskonałe efekty zdrowotne daje wypicie minimum dwóch szklanek herbaty dziennie. Zieloną herbatę warto pić też przed wyjściem na słońce, gdyż zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.